

İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı
Meme ve Endokrin Cerrahisi
EĞİTİM
Lisans: Gülhane Askeri Tıp Akademisi Askeri Tıp Fakültesi- 1989
Tıpta Uzmanlık: Gülhane Askeri Tıp Akademisi GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi- 1999
Doktora: Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü/ Tıp Tarihi ve Etik- 2013
Yüksek Lisans: Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/ Sanat Tarihi- 2018
Yüksek Lisans: Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü/ Felsefe- 2023
Önlisans: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programı- 2014
Önlisans: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Radyo ve Televizyon Programcılığı Programı- 2022
AKADEMİK GÖREVLER
Yardımcı Doçent: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı (2001- 2006)
Doçent: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı (2006- 2012)
Profesör: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı (2012- 2022)
Profesör: İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı (2023- halen)
1966’da İstanbul Şişli Etfal Hastanesi’nde doğmuşum. Baba mesleği nedeniyle Kütahya, Van, Gaziantep ve Trabzon’u kapsayan kısa bir gezintinin ardından tekrar İstanbul’a döndüm. Üstat Yahya Kemal’in de söylediği gibi bu gezinin en güzel tarafı İstanbul’a geri dönmekti. 1972’de Gaziantep Kolej’inde başlayan okuma-yazma düşkünlüğüm sırasıyla Erenköy Zihni Paşa İlkokulu (1974-1977); İstanbul Fenerbahçe Ortaokulu ve Fenerbahçe Lisesi’nde (1977-1983) devam etti.
İstanbul’a dönmenin keyfini bol bol yaşama şansını bulduğum Ankara Gülhane Askeri Tıp Akademisi maceram 1983’de başladı. Askeri Tıbbiye’den 1989’da tabip teğmen olarak mezun oldum ve ilk tayin yeri olarak 1989-1995 arasında 2nci Zırhlı Tugay Komutanlığı emrinde sırasıyla Sıhhiye Bölük Komutanlığı, Revir Baştabipliği ve Sağlık Şube Müdürlüğü yaptım.
1995’de GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Genel Cerrahi Servisi’nde uzmanlık eğitimi aldım. 1999’da Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde mikrocerrahi kursu gördüm. Aynı sene “Cerrahi Tedavi Uygulanan Mide Adenokarsinomalarında Prognozu Etkileyen Faktörlerin İncelenmesi” adlı tezimi verip genel cerrahi uzmanı oldum.
2001’e kadar Siirt 3ncü Komando Tugayı Seyyar Cerrahi Hastanesi’nde Hastane Baştabipliği görevinin yanı sıra genel cerrahi uzmanlığını yürüttüm. 2001’de Gelibolu Askeri Hastanesi genel cerrahi uzmanlığına tayin edilmişken Türk Silahlı Kuvvetleri’nden tabip binbaşı rütbesinde ayrıldım.
Kader İstanbul’da yaşamamı pek uygun görmemiş olsa gerek ki, bu kez de ailece yollara düştük. Eşim ve oğlumla Mersin'e yerleştim. 2001’de Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’nda yardımcı doçent olarak göreve başladım.
2001-2002 arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcılığı yaptım. 2003-2006 arasında Mersin Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcılığı’nı ve 2004-2006 arasında da bu okulda fikir babalığını da yaptığım Cerrahi Teknikerliği Programı’nın koordinatörlüğünü üstlendim.
2004’te Norveç Bergen Üniversitesi Haukeland Hastanesi Meme ve Endokrin Cerrahi Bölümü’nde bir süre çalışıp meme ve endokrin cerrahisi deneyimimi geliştirme ve kendi kliniğimizde bu bölüme hizmet verme fırsatı buldum.
2006’da genel cerrahi doçenti oldum.
2012’de Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’na profesör olarak atandım.
2013-2016 arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezuniyet Sonrası Eğitim Koordinasyon Kurulu Başkanlığı yaptım.
2013’te Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı’nda sürdürdüğüm doktoramı “Bergama Asklepieionu’nun Tıbbi Bakış Açısı ile Değerlendirilmesi” başlıklı tezimle bitirerek Tıp Tarihi ve Etik Bilim Doktoru unvanı aldım. 2009-2011 arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Kurucu Başkanlığı yaptım.
2014’te Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Ön Lisans Programı’nı bitirdim.
Mesleki eserlerimin arasında;
Adana Nobel Tıp Kitabevi’nce 2002’de basılan “Washington Cerrahi El Kitabı” (Çeviri Editörlüğü ve bölüm çevirileri)
Birinci baskısı Mersin Üniversitesi’nce 2007’de, ikinci baskısı ise Adana Nobel Tıp Kitabevi’nce 2007’de yapılan “Meme Kanseri Gerçeği: Sormaya Korktuğunuz Sorular ve Yanıtları” (Editör ve Bölüm Yazarı)
Adana Nobel Tıp Kitabevi’nce 2008’de basılan “Cerrahi Hastalarda Tanı ve Fizik Muayene” (Editör ve Bölüm Yazarı)
İş Bankası Kültür Yayınları'ndan 2009'da çıkan “99 Sayfada Meme Kanseri” (Prof. Dr. Süha Aydın ile Ortak Yazar)
Adana Nobel Tıp Kitabevi’nden 2011’de yayınlanan “Tüm Yönleriyle Meme Kanseri” (Prof. Dr. Süha Aydın ile Ortak Editör)
Bergama Belediyesi Yayınları'ndan 2018'de çıkan "Bergama Asklepieionu: Antik Tıbbın Anıtsal Sağlık Kurumu" (Prof. Dr. İlter Uzel ile ortak yazar)
Akademisyen Kitabevi'nden 2020'de çıkan "Genel Cerrahi" (Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz ve Prof. Dr. Ali Uğur Emre ile ortak editör) kitapları bulunuyor.
“Kanser ve Etik” ve “Obezite ve Etik” kitaplarında tıp fakültesi öğrencilerimle birer bölüm yazdım.
Kitapların yanı sıra internet üzerinden yayınlanan “Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi” dergisinin kurucu editörlüğünü yaptım.
Türk Cerrahi Derneği için Türkiye’nin önde gelen etikçilerini konuşmacı olarak konuk ettiğim “Etik Eğitim Seti”ni hazırladım.
Bilimsel çalışmalarımın yanı sıra radyo programları, fotoğraf ve sözlü tarih çalışmalarına da ilgi duydum.
Mersin Üniversitesi Radyosu’nda “Elvis Presley Efsanesi” ile başlayan mikrofon karşısında olma hevesim gün geçtikçe beni ele geçirdi.
Yaklaşık bir yıl süreyle hafta içi her gün beş dakikalık bölümler halinde Mustafa Kemal Atatürk'ün Nutuk adlı eserini seslendirdim.
Yine Mersin Üniversitesi Radyosu’nda söylencelerle sarmalanmış İstanbul’da bir gezi yaptığım “Erguvan Kokulu Bir Masal: İstanbul” programından aldığım keyif bir başkaydı.
Açık Radyo için yeniden düzenlediğim Elvis Presley biyografisini yine kendim seslendirdim.
Bu arada yine Mersin Üniversitesi’nin internet gazetesinde “Kahve Molası” başlığı altında haftalık yazılar yazmaya başladım. Ancak okuma alışkanlığımız olmadığından yazılarımı seslendirdim ve resimler ve müzik eşliğinde klip haline getirdim. Eğer yanlış bilmiyorsam “köşe yazısı” yerine ilk defa “köşe klibi” tarzını denemiş oldum.
“Tarsus’un Kapıları” başlıklı fotoğraf projesinin yanı sıra, “Meslekler Kayboluyor, Ustalar Direniyor” başlıklı sözlü tarih çalışmasının genel koordinatörlüğünü yaptım.
Mersin Üniversitesi Hastanesi’nin ve Tıp Fakültesi’nin tarihçesini anlatan “Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin 15 Yılı” adlı bir kitabın editörlüğünü ve 60 dakikalık belgeselinin yönetmenliğini yaptım.
2012-2013 arasında Bilim ve Ütopya dergisinde her ay “Tıp: Öncesi ve Ötesi” başlığıyla Tıp Tarihi ve Etik konusunda makaleler yazdım.
2014-2020 arası Eğitim ve Öğretim yıllarında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencilerine “Tıbbi Fotoğrafçılık” seçmeli dersi verdim. Türkiye’nin ilk ve tek Tıbbi Fotoğrafçılık sertifika programını Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürüttüm. Çok önemsediğim bu programda Türkiye’nin birçok şehrinden gelen katılımcılara temel fotoğraf eğitiminin yanı sıra ileri seviye olarak tıp fotoğrafçılığı dersleri verdim. Bu eğitim için ayrıntılı bilgiye http://tamerakca.wixsite.com/medikal-fotograf adresinden ulaşmak mümkün.
2016’da Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu tarafından 20. Ulusal Cerrahi Kongresi Başkanlığı ile onurlandırıldım.
Temmuz 2018’de Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı’nda "Ara Güler'in Sanata ve Fotoğrafa Bakışı" adlı bir sözlü tarih çalışması olan tezimi sunarak yüksek lisans eğitimimi tamamladım ve Sanat Tarihi Bilim Uzmanı unvanı aldım.
2022'de Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümünde önlisans eğitimimi tamamladım.
Övünmek gibi olmasın ama Fenerbahçeliyim. Eşim ve oğlum da tabii.
2004'den beri meme ve endokrin cerrahisi yapıyorum.
Temmuz 2022'de emekli oldum. Ailece son bir kez daha yollara düştük ve memleketin gözbebeği İzmir'e yerleştik.
Mart 2023'de Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı'nda "Yirmi Dördüncü Yüzyılda Aklın Halleri- Star Trek, Ferengiler ve Filozoflar" adlı tezimi sunarak yüksek lisans eğitimimi tamamladım ve Felsefe Bilim Uzmanı unvanı aldım.
Türk Cerrahi Derneği, Türkiye Biyoetik Derneği, İzmir Meme Hastalıkları Derneği ve İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) üyesiyim.
Halen İzmir Tınaztepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Aynı zamanda İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (İZTÜSEM) Müdürü görevini de yürütmekteyim.
Alsancak'taki muayenehanemde ve İzmir Tınaztepe Üniversitesi Özel Galen Hastanesi'nde meme ve endokrin cerrahisi yapmaya devam ediyorum.









